makarena1011

makarena1011

Szef Kuchni
[Przepisów: 104]

Kulki z ryżu z sosem z soczewicy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać polane sosem, można dodać dowolną surówkę.

Kulki z ryżu z sosem z soczewicy

Składniki:

Kulki z ryżu z sosem z soczewicy

 

  • 10 dag białego ryżu
  • pół ząbka czosnku
  • 2 pomidory
  • mała cebula
  • 1 szklanka soczewicy (zielonej)
  • bułka tarta do obtaczania
  • posiekana natka pietruszki (do posypania)
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna do zagęszczenia sosu

 

Sposób przygotowania:

Kulki z ryżu z sosem z soczewicy
W osolonej wodzie gotować ryż trochę dłużej niż wskazuje opis na opakowaniu. Ryż trzeba lekko rozgotować. Odsączyć. Przygotować sos: sparzyć pomidory, usunąć skórkę, pokroić w kostkę. Obrać czosnek, przepuścić przez praskę. Obrać cebulę i posiekać. Cebulę, pomidory i czosnek wsypać na rozgrzaną oliwę i podsmażyć. Przyprawić. Po czym dodać ugotowaną soczewicę wraz z wywarem, w którym się gotowała. Zagęścić mąką. Z przestudzonego ryżu uformować małe kulki. Usmażyć je na głębokim oleju. Odsączyć na serwetkach. Rozłożyć na talerze. Polać sosem. Posypać pietruszką.