Sposób przygotowania:
Kulki z serem w sosie pieczerkowym
Mięso mielone wieprzowe wkładamy do miski dodajemy drobno posiekaną cebulkę i czosnek , wbijamy całe jajko i dodajemy bułkę oraz przyprawy . Mieszamy aby powstała jednolita masa mięsna . Ser żółty kroimy w małe kostki . Z miesa formujemy placek do środka kładziemy kawałki sera i zlepiamy w kulkę . Tak zrobione kuleczki podsmażamy na patelni i przekładamy do garnka. Sos : pieczarki obieramy , kroimy w plastry i podsmażamy na maśle , przekładamy do kuleczek zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut . W 200 ml zimnej wody rozrabiamy 4 łyżki mąki wlewamy do gotującego się sosu aby zagęścić ( ściągamy sos z garnka by nie powstały grudki ) , Zagotować i wlać 250 ml śmietany i znów zagotować doprawić do smaku solą i pieprzem . Podajemy z ziemniakami.