Sposób przygotowania:
Kurczak faszerowany
1.Kurczaka należy sprawić, natrzeć sola od wewnątrz i z zewnątrz i odstawić do lodówki na około 1 godzinę,
2.Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle
3.Mięso mielone wymieszać z 2 żółtkami, vegetą, przeciśniętym czosnkiem, bułką tartą i pokrojoną drobno zieloną pietruszką, podsmażonymi pieczarkami. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą mięsną.
4.Kurczaka napełnić farszem i zaszyć. Ułożyć w naczyniu podlanym odrobią oliwy. Oliwą wymieszaną ze wskazanymi przyprawami polać kurczaka. Piec około 1,5 do 2 godzin w temperaturze około 200 °C polewając często wytworzonym podczas pieczenia sosem. Po około godzinie pieczenia podlać szklanką wody, aby mięso nie było suche.
2.Pieczarki pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle
3.Mięso mielone wymieszać z 2 żółtkami, vegetą, przeciśniętym czosnkiem, bułką tartą i pokrojoną drobno zieloną pietruszką, podsmażonymi pieczarkami. Białka ubić na pianę i delikatnie wymieszać z masą mięsną.
4.Kurczaka napełnić farszem i zaszyć. Ułożyć w naczyniu podlanym odrobią oliwy. Oliwą wymieszaną ze wskazanymi przyprawami polać kurczaka. Piec około 1,5 do 2 godzin w temperaturze około 200 °C polewając często wytworzonym podczas pieczenia sosem. Po około godzinie pieczenia podlać szklanką wody, aby mięso nie było suche.