Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Kurczak faszerowany wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kurczaka nadziewanego można podawać na zimno i na gorąco

Kurczak faszerowany wątróbką

Składniki:

Kurczak faszerowany wątróbką

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak faszerowany wątróbką
Kurczaka umyć, osuszyć, delikatnie usunąć korpus. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojone pieczarki i dusić pod przykryciem około 10 minut. Tartą bułkę zalać mlekiem, gdy napęcznieje wymieszać z pieczarkami, cebulą, jajkiem, posiekaną zieleninę oraz ugotowaną zmieloną wątróbką. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Farszem napełnić kurczaka i zszyć lub spiąć wykałaczkami. Wyłożyć do przygotowanej brytfanny, skropić oliwą, przykryć folią i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pod koniec pieczenia usunąć folię aby mięso się przyrumieniło. Piec w temp 190-200 stopni ok. 50 minut.