Sposób przygotowania:
Kurczak marengo
Oliwki wydrążyć i namoczyć w letniej wodzie aby odciągnąć sól. okrajac kurczaka na części i wolno smażyć na oleju w płaskim rondlu. Zarumienionego, miękkiego kurczaka posolić, posypac pieprzem i odstawić w ciepłe miejsce. Sos z pieczenia zlać i odstawić. Do rondla wlać pomidory obrane ze skórki i wydrążone z pestek z drobno posiekanym czosnkiem. Wolno gotując dodawać stopniowo wino, surowe pieczarki w całości oraz koncentrat pomidorowy. Dosypać soli i pieprzu stale wino gotując tak długo aż sos nabierze konsystencji kremu. Gdyby był zbyt rzadki dodać odrobine masła z mąką i zagotować. Dodać kawałki kurczaka, oliwki, wstawić do ciepłego piekarnika na 10 minut. Nie gotować. Podawać takiego kurczaka posypanego natką pietruszki i ubranego dookoła jajkami sadzonymi na grzankach.