Sposób przygotowania:
Kurczak w arbuzowej potrawce z ryżem jaśminowym
Obrać i umyć włoszczyznę . Pokroić na mniejsze kawałki.
Umyć mięso.
Z cebuli usunąć zewnętrzne łuski .
Ułożyć w garnku warzywa , mięso i przyprawy.
Zalać wodą i osolić. Doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć płomień i gotować na małym gazie godzinę.
Ugotować ryż jaśminowy w lekko osolonej wodzie i trzymać w cieple.
W garnuszku roztopić masło i zasypać mąką. Wymieszać.
Rozprowadzić bulionem .
Dodać żółtko .
Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Rozdrobnić miąższ z arbuza ( nie na papkę a bardzo drobno).
Dodać miąższ z arbuza do potrawki.
Podawać z ryżem jaśminowym i kawałkami gotowanego mięsa z piersi kurczaka.
* Warzywa z bulionu zużyłam na sałatkę ( bez cebuli i pora oczywiście).
Umyć mięso.
Z cebuli usunąć zewnętrzne łuski .
Ułożyć w garnku warzywa , mięso i przyprawy.
Zalać wodą i osolić. Doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć płomień i gotować na małym gazie godzinę.
Ugotować ryż jaśminowy w lekko osolonej wodzie i trzymać w cieple.
W garnuszku roztopić masło i zasypać mąką. Wymieszać.
Rozprowadzić bulionem .
Dodać żółtko .
Doprawić do smaku sokiem z cytryny.
Rozdrobnić miąższ z arbuza ( nie na papkę a bardzo drobno).
Dodać miąższ z arbuza do potrawki.
Podawać z ryżem jaśminowym i kawałkami gotowanego mięsa z piersi kurczaka.
* Warzywa z bulionu zużyłam na sałatkę ( bez cebuli i pora oczywiście).
zbysiowa