Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak w arbuzowej potrawce z ryżem jaśminowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Owocowe potrawki robię od dawna . Moje ulubione to jabłkowa i agrestowa. Arbuzową zrobiłam pierwszy raz . Jest bardzo delikatna i śliczna w kolorze.

Kurczak w arbuzowej potrawce z ryżem jaśminowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w arbuzowej potrawce z ryżem jaśminowym

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w arbuzowej potrawce z ryżem jaśminowym
Obrać i umyć włoszczyznę . Pokroić na mniejsze kawałki.

Umyć mięso.

Z cebuli usunąć zewnętrzne łuski .

Ułożyć w garnku warzywa , mięso i przyprawy.

Zalać wodą i osolić. Doprowadzić do wrzenia.

Zmniejszyć płomień i gotować na małym gazie godzinę.

Ugotować ryż jaśminowy w lekko osolonej wodzie i trzymać w cieple.

W garnuszku roztopić masło i zasypać mąką. Wymieszać.

Rozprowadzić bulionem .

Dodać żółtko .

Doprawić do smaku sokiem z cytryny.

Rozdrobnić miąższ z arbuza ( nie na papkę a bardzo drobno).

Dodać miąższ z arbuza do potrawki.

Podawać z ryżem jaśminowym i kawałkami gotowanego mięsa z piersi kurczaka.



* Warzywa z bulionu zużyłam na sałatkę ( bez cebuli i pora oczywiście). 
Kurczak w arbuzowej potrawce z ryżem jaśminowym
Warzywa i mięso zalać wodą- dodać przyprawy i gotować na małym gazie ok godziny
Kurczak w arbuzowej potrawce z ryżem jaśminowym
Ugotować kleisty ryż jaśminowy i trzymać w cieple
Kurczak w arbuzowej potrawce z ryżem jaśminowym
Przygotować normalny sos potrawkowy dodając żółtko i sok z cytryny
Kurczak w arbuzowej potrawce z ryżem jaśminowym
Do sosu potrawkowego dodać mus z miąższu arbuza