Sposób przygotowania:
Kurczak z zielonymi kluseczkami i daktylami
Mięso obieramy z skóry i tłuszczy, wyciągamy kość. Płat mięsa kroimy na cienkie długie paski. Ze składników robimy marynatę i marynujemy w niej mięso co najmniej 30 minut. Jajko, maślankę, szczyptę soli o drobno pokrojoną natkę mieszamy razem. Dodajemy stopniowo mąkę, po dobrym wymieszaniu odstawiamy na pięć minut. Łyżką kładziemy porcje ciasta na osolony wrzątek i gotujemy pięć min od wypłynięcia. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy mięso. Należy uważać, czerwony pieprz i ocet balsamiczny mają to do siebie, że szybko łapią kolor i łatwo coś przypalić. Do obsmażonego mięsa dodajemy pokrojone daktyle, podlewamy kieliszkiem wody i dusimy pod przykryciem. Ugotowane kluseczki wyłapujemy łyżką cedzakową i wrzucamy prosto na patelnię, mieszamy i przykrywamy na kilka minut aby kluseczki przeszły smakami patelni. Całość posypujemy sezamem.