Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kurczak z zielonymi kluseczkami i daktylami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Słodycz daktyli, pikantność przypraw i masa zielonych klusek.

Kurczak z zielonymi kluseczkami i daktylami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak z zielonymi kluseczkami i daktylami

 

  • 200 g mięsa z udek
  • marynata:2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka soku z cytryny
  • gałązka rozmarynu (suszony łyżeczka)
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • łyżeczka imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżka oleju sezamowego ( jak ktoś nie ma może dać inny)
  • kluski:jajko
  • 0,5 szklanki maślanki
  • szklanka mąki
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • oraz:woda i sól do gotowania
  • 2 łyżki sezamu
  • łyżka masła
  • 8 suszonych daktyli bez pestek

Sposób przygotowania:

Kurczak z zielonymi kluseczkami i daktylami
Mięso obieramy z skóry i tłuszczy, wyciągamy kość. Płat mięsa kroimy na cienkie długie paski. Ze składników robimy marynatę i marynujemy w niej mięso co najmniej 30 minut. Jajko, maślankę, szczyptę soli o drobno pokrojoną natkę mieszamy razem. Dodajemy stopniowo mąkę, po dobrym wymieszaniu odstawiamy na pięć minut. Łyżką kładziemy porcje ciasta na osolony wrzątek i gotujemy pięć min od wypłynięcia. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy mięso. Należy uważać, czerwony pieprz i ocet balsamiczny mają to do siebie, że szybko łapią kolor i łatwo coś przypalić. Do obsmażonego mięsa dodajemy pokrojone daktyle, podlewamy kieliszkiem wody i dusimy pod przykryciem. Ugotowane kluseczki wyłapujemy łyżką cedzakową i wrzucamy prosto na patelnię, mieszamy i przykrywamy na kilka minut aby kluseczki przeszły smakami patelni. Całość posypujemy sezamem.
Kurczak z zielonymi kluseczkami i daktylami
Mięso marynujemy co najmniej trzydzieści minut.
Kurczak z zielonymi kluseczkami i daktylami
Pietruszkę wsypujemy do mokrych składników.
Kurczak z zielonymi kluseczkami i daktylami
Mięso smażymy na maśle, trzeba uważać aby się nie przypaliło.
Kurczak z zielonymi kluseczkami i daktylami
Kluseczki gotujemy na wolnym ogniu, pięć min od wypłynięcia.