Agnieszka 250897

Agnieszka 250897

Szef Kuchni
[Przepisów: 116]

kutia z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

mniam smacznee na wigilijny stół

kutia z bakaliami

Składniki:

kutia z bakaliami

 

  • 50 dag maku
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki miodu
  • 3 łyżki rodzynek
  • po 5 suszonych moreli fig i daktyli
  • po 10 dag orzechów i migdałów
  • aromat migdałowy
  • kandyzowana skórka pomarańczy

Sposób przygotowania:

kutia z bakaliami
mak przepłukać.zalać wrzącym mlekiem na 10 minj.osączyć na sicie.przepuścić 3 razy przez maszynkę do mięsa.suszone owoce wszystkie zalać wrzątkiem.odstawić na 10 min,osączyć.więkrze owoce posiekać drobno.orzechy i migdały namoczyć obrać i posiekąć.wszystkie owoce połączyć ze soboą i skórką pomaranczy.dodać miód i aromat.dobrze wszystko wymieszaj.masę makowo-bakaliową przełuż do salaterki.wstaw do lodówki,schładzaj przez godzinę.kutię udekoruj serpertynkami ze skórki z pomarańczy

Tagi:

mak kutia ciasta