SUPERPRZEPIS

Lasagne ryżowa

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Lasagne ryżowa Więcej zdjęć (5)

Ryżowa lasagne świetna na piątkowy obiad

Składniki:

Lasagne ryżowa

 

  • margaryna do wysmarowania formy
  • 1 kg ugotowanego ryżu
  • 1 puszka kukurydzy
  • 30 dag pieczarek lub słoik pieczarek w zalewie
  • 2 op sera feta
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 pęczki szczypioru
  • 0,5 kg sera żółtego
  • 1 duży koncentrat pomidorowy (500ml)
  • 1 śmietana 18% ( 250 ml )
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu

Sposób przygotowania:

Lasagne ryżowa
Wysmarować naczynie żaroodporne masłem/margaryną. Na spodzie wyłożyć ryż ( musi być zimny ). Na samym spodzie kładziemy cebulę pokrojoną w bardzo drobną kostkę, następnie fetę pokrojoną w kostkę, kukurydzę ( 1/2 opakowania) i pieczarki, posypujemy łyżką majeranku.
Na to kładziemy kolejną warstwę ryżu ( ostatnią ). Sypiemy 1/2 szczypiorku, majerankiem, obieramy marchew i pietruchę i za pomocą obieraczki strugamy oba warzywka wprost na szczypior.
Łączymy 1/2 śmietany z 1/2koncentratem i 1/2 mleka i przykrywamy pastą warstwę.
Na to sypiemy szczypior i trzemy ser i przykrywamy całość. Na to lejemy resztę pasty pomidorowej i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w 180*C ok 30-40 min

Smacznego
Lasagne ryżowa
Etap 1 - dokładnie wysmaruj naczynie żaroodporne masłem
Lasagne ryżowa
Etap 2 - przykryj dno ryżem, cebulą, serem feta, kukurydzą i pieczarkami
Lasagne ryżowa
Etap 3 - kolejna warstwa to szczypior, marchewa i pietrucha (surowe)
Lasagne ryżowa
Etap 4 - już tylko zostało wstawienie do piekarnika i zapieczenie do uzyskania brązowej skórki

Tagi:

ryż sery ser