Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Lasagne wg Koper

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lasagne z indykiem, marchewką i selerem naciowym

Lasagne wg Koper Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lasagne wg Koper

 

Sposób przygotowania:

Lasagne wg Koper
Zaczynamy od podsmażenia mięsa na patelni z rozgrzanym olejem. Dorzucamy marchewkę startą na tarce i posiekany seler naciowy. Po 5 minutach smażenia dorzucamy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Robimy sos beszamelowy. W rondelku roztapiamy masło, mieszamy z mąką i dolewamy mleko. Mieszamy aż sos zgęstnieje doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Makaron (wybieramy takie, który nie wymaga wstępnego gotowania) układamy na spodzie naczynia żaroodpornego, dajemy połowę farszu, trochę sosu i znowu warstwę makaronu. Nakładamy resztę farszu, trochę sosu i przykrywamy makaronem. Smarujemy resztą sosu, układamy plasterki żółtego sera i pomidora pokrojonego w kostkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 minut.
Lasagne wg Koper
Mięso podczas smażenia mieszamy, żeby nie robiły się grudki
Lasagne wg Koper
Farsz doprawiamy bazylią, solą i pieprzem
Lasagne wg Koper
Warstwy makaronu i farszu układamy w naczyniu
Lasagne wg Koper
Na wierzchu układamy pomidora pokrojoengo w plasterki