Sposób przygotowania:
Lasagne wg Koper
Zaczynamy od podsmażenia mięsa na patelni z rozgrzanym olejem. Dorzucamy marchewkę startą na tarce i posiekany seler naciowy. Po 5 minutach smażenia dorzucamy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią. Robimy sos beszamelowy. W rondelku roztapiamy masło, mieszamy z mąką i dolewamy mleko. Mieszamy aż sos zgęstnieje doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Makaron (wybieramy takie, który nie wymaga wstępnego gotowania) układamy na spodzie naczynia żaroodpornego, dajemy połowę farszu, trochę sosu i znowu warstwę makaronu. Nakładamy resztę farszu, trochę sosu i przykrywamy makaronem. Smarujemy resztą sosu, układamy plasterki żółtego sera i pomidora pokrojonego w kostkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 45 minut.