Sposób przygotowania:
Lasagne z cukinią i białą kiełbasą
Kielbase obieramy i kroimy na pólkrázki. Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w pólprazki, Cebule, papryke i czosnek obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na drobno. Na patelni rozgrzewamy tluszcz i wrzucamy cebule, papryke i cukinie, smazymy z dodatkiem cukru, pieprzu, soli. Gdy cebula zacznie mieknac, dodajemy kielbase, groszek i czosnek, chwile podsmazamy i doprawiamy sosem sojowym, koncentratem pomidorowym, vegeta i pieprzem. Przygotowujemy sos pomidorowy: Cebule obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w pólpiórka. Na patelni rozgrzewamy oliwe i wrzucamy cebule, dodajemy troche cukru i szklimy. Nastepnie dodajemy pomidory z puszki, wino, sól i pieprz, smazymy przez kilka minut. Przekladamy wszystko z patelni do duzego garnka, dodajemy sos pomidorowy i dokladnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku, jesli trzeba i dodajemy oregano. Przygotowujemy beszamel: Na patelni roztapiamy maslo, dodajemy make i intensywnie mieszamy do uzyskania gestej konstystencji, po czym dodajemy zimne mleko, ciagle mieszajac doprowadzamy do zgestnienia i polaczenia sie skladników. Przyprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatolowa. W naczyniu ukladamy warstwe z polowy farszu z garnka, nastepnie ukladamy platy makaronu, które polewamy polowa cieplego sosu beszamelowego (mozna posypac serem zóltym). Nastepnie, powtórnie kladziemy farsz, makaron i sos beszamelowy. Wierzch posypujemy startym na grubych oczkach serem. Zapiekamy ok 40 minut, poczatkowo w 180 stopniach, przez ostatnie 5-10 minut ( w zaleznosci od piekarnika) podrumieniamy w 200-220.
Sarenka
luna