Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Lasagne z cukinią i białą kiełbasą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Polecamy również lasagne z cukinią, groszkiem i kiełbasą

Lasagne z cukinią i białą kiełbasą

Składniki:

Lasagne z cukinią i białą kiełbasą

 

  • kielbasa biala (Ze swinobicia firmy Biegun) - 5 pétek,
  • cukinie male, bezpestkowe - 3,
  • cebula biala - 1 sztuka,
  • zielony groszek, mrozony - 2/3 szklanki
  • seler naciowy - 1 lodyga,
  • papryka swieza - 2 sztuki,
  • czosnek - 2 zábki,
  • pomidory w puszce- 400g,
  • makaron lazania - opakowanie,
  • Sos pomidorowy:
  • puszka obranych, rozdrobnionych pomidorów - 400g,
  • duza cebula,
  • lyzeczka oliwy,
  • 2 lyzki bialego wytrawnego wina,
  • sól, pieprz;
  • Sos beszamelowy:
  • maslo -125g,
  • maka pszenna - 2 czubate lyzki,
  • mleko - 2 szklanki,
  • sól, pieprz, galka muszkatolowa;
  • ser zólty,
  • oliwa,
  • sól, pieprz, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, vegeta, cukier, oregano.

Sposób przygotowania:

Lasagne z cukinią i białą kiełbasą
Kielbase obieramy i kroimy na pólkrázki. Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w pólprazki, Cebule, papryke i czosnek obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy na drobno. Na patelni rozgrzewamy tluszcz i wrzucamy cebule, papryke i cukinie, smazymy z dodatkiem cukru, pieprzu, soli. Gdy cebula zacznie mieknac, dodajemy kielbase, groszek i czosnek, chwile podsmazamy i doprawiamy sosem sojowym, koncentratem pomidorowym, vegeta i pieprzem. Przygotowujemy sos pomidorowy: Cebule obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w pólpiórka. Na patelni rozgrzewamy oliwe i wrzucamy cebule, dodajemy troche cukru i szklimy. Nastepnie dodajemy pomidory z puszki, wino, sól i pieprz, smazymy przez kilka minut. Przekladamy wszystko z patelni do duzego garnka, dodajemy sos pomidorowy i dokladnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku, jesli trzeba i dodajemy oregano. Przygotowujemy beszamel: Na patelni roztapiamy maslo, dodajemy make i intensywnie mieszamy do uzyskania gestej konstystencji, po czym dodajemy zimne mleko, ciagle mieszajac doprowadzamy do zgestnienia i polaczenia sie skladników. Przyprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatolowa. W naczyniu ukladamy warstwe z polowy farszu z garnka, nastepnie ukladamy platy makaronu, które polewamy polowa cieplego sosu beszamelowego (mozna posypac serem zóltym). Nastepnie, powtórnie kladziemy farsz, makaron i sos beszamelowy. Wierzch posypujemy startym na grubych oczkach serem. Zapiekamy ok 40 minut, poczatkowo w 180 stopniach, przez ostatnie 5-10 minut ( w zaleznosci od piekarnika) podrumieniamy w 200-220.