Sposób przygotowania:
Lasagne z mięsem mielonym
Sos boloński: Cebulę posiekać,zeszklić na oleju dodać mięso i usmażyć. Całość podlać niewielką ilością wody ok1/2 szkl i dusić ok 30 minut. Koncentrat wymieszać z 1/2 szkl wody i wlać do mięsa , doprawić i dusić jeszcze około 10 minut. Sos beszamelowy: Masło roztopić , dodać posiekaną cebulkę i usmażyć. Następnie dodać mąkę, zasmażyć i wlewać stopniowo mleko ciągle mieszając aż zgęstnieje. Dodać przyprawy i wymieszać. Gdy będą gródki zmiksować mikserem. Zdjąć z ognia i dodać jajko energicznie wymieszać. Ciasto: Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 6 części i każdą rozwałkować. Przełożenie: 1ciasto - 1/3 sosu bolońskiego - 2ciasto - 3-4 łyżki sosu beszamelowego - 3ciasto - 1/2 sosu bolońskiego - 4ciasto -3-4 łyżki sosu beszamelowego - 5ciasto - sos boloński - 6ciasto - sos beszamelowy - sterty żółty ser Całość piec około 50-60 minut w temp 175 stopni.