Sposób przygotowania:
Lazania śmietanowa z kurczakiem
Kurczaka kroję w bardzo małą kostkę, cebulę i pieczarki również. Cukinie kroję na maszynce do chleba na długie, cienkie plastry. Na oliwie z oliwek smażę piersi z kurczaka, cebule, dodaję przeciśnięty czosnek, mieszam aż wszystko zmięknie. Na osobnej patelni przesmażam pieczarki, po czym przekładam je do patelni z kurczakiem. Mieszam. Doprawiam solą, pieprzem, ziołami. Dodaje śmietanę, musztardę, jogurt i mieszam, przyprawiam, dosypuję koperek, dodaję trochę startego sera. Ma powstać kremowy śmietanowo-czosnkowy sos na tyle gęsty, żeby łatwo skleił płaty makaronu, ale nie może być zbyt lejący. I ma go być dużo żeby makaron go wchłonął i dzieki temu zmiękł. Naczynie do zapiekania smaruję masłem.
Podgotowuję makaron. Każdy płat makaronu wrzucam do gotujęcej się wody na 1 minutę, wyjmuje, odcedzam i układam w naczyniu. Wykładam na dół pierwszą warstwą makaronu. Na makaron wykładam sos z mięsno-warzywny. Posypuje świeżymi ziołami i porcją sera. Wszystko przykrywam drugą warstwą podgotowanego makaronu, smaruje sosem. Na to trzecia warstwa makaronu. Na górę układam w jodełkę plasterki cukinii i posypuję grubą warstwą startego sera. Naczynie przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika do 180 st na 30 minut. Po tym czasie zdejmuję folie i zapiekam jeszcze 7-10 minut az ser sie przyrumieni.
Całość przygotawania do chwili włożenia do piecyka zajeła mi 30 minut. .
Podgotowuję makaron. Każdy płat makaronu wrzucam do gotujęcej się wody na 1 minutę, wyjmuje, odcedzam i układam w naczyniu. Wykładam na dół pierwszą warstwą makaronu. Na makaron wykładam sos z mięsno-warzywny. Posypuje świeżymi ziołami i porcją sera. Wszystko przykrywam drugą warstwą podgotowanego makaronu, smaruje sosem. Na to trzecia warstwa makaronu. Na górę układam w jodełkę plasterki cukinii i posypuję grubą warstwą startego sera. Naczynie przykrywam folią aluminiową i wstawiam do piekarnika do 180 st na 30 minut. Po tym czasie zdejmuję folie i zapiekam jeszcze 7-10 minut az ser sie przyrumieni.
Całość przygotawania do chwili włożenia do piecyka zajeła mi 30 minut. .
darmiona