Sposób przygotowania:
Leczo z pulpetami i suszonymi jabłkami
Kajzerkę namaczam w mleku. Kiedy zmięknie mieszam z resztą składników na pulpety i lekko zwilżonymi dłońmi formuje małe kuleczki. Obsmażam je na oleju. Marchew i pietruszkę kroję w kostkę. Zalewam litrem wody, dodaję pęczek ziół (na końcu je wyjmuję ) i gotuję na wolnym ogniu. W tym czasie kroję cebulę w kostkę i podsmażam na oleju. Dodaję do garnka. Kiedy warzywa zmiękną dodaję pokrojoną w większą kostkę czerwoną parykę. Z cukinii wydrążam pestki i również kroję ją w kostkę. Razem z pulpetami dodaję do garnka. Natępnie dodaję suszone jabłka. Pomidory zalewam wrztkiem i zdejmuję skórki. Dodaję do garnka. Zalewam wszystko sokiem pomidorowym, dodaję koncentrat i gotuję około 10 15 minut na wolnym ogniu. Na koniec kiedy wszystko zmięknie doprawiam solą i świeżo mielonym pieprzem. Danie można dodatkowo zagęśćić mąką wymieszaną z odrobiną wody i śmietaną. i zioła. Pod Na koniec wyjmuję zioła. Najczęściej podaję z ryżem.