eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Łosoś Eli na pokrzywowej kołderce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Marynowany i smażony na patelni grillowej łosoś , podany na pokrzywowej kołderce z sosem śmietanowo - serowym.

Łosoś Eli na pokrzywowej kołderce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Łosoś Eli na pokrzywowej kołderce

Marynowany łosoś

Pokrzywowa kołderka

Sos śmietanowo - serowy

Sposób przygotowania:

Łosoś Eli na pokrzywowej kołderce

Marynowanie łososia

Ze skóry łososia zeskrobać łuski , umyć rybę i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filet podzielić na cztery części , włożyć do pojemnika , skropić sokiem z cytryny i posmarować olejem. Posypać łososia przyprawą do ryb , przykryć pojemnik i włożyć do lodówki na cztery godziny. W czasie gdy ryba się marynuje umyć pokrzywy ,odsączyć i odciąć młode listki od gałązek . Listków musi być 20 dkg . Pokrzywy drobno pokroić . Na patelni roztopić masło , dodać pokrojoną pokrzywę i chwilę smażyć . Ser feta pokroić w kostkę , dodać do pokrzywy i jeszcze dusić razem aż ser się rozpuści . Pokrzywy przyprawić gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym . Do rondla wlać śmietanę , mleko i zagotować . Ser gouda zetrzeć na tarce z małymi oczkami i dodać do śmietany . Sos doprawić gałką muszkatołową , czosnkiem granulowanym , białym pieprzem i ewentualnie solą . Sos gotować na małym ogniu . cały czas mieszająć , aż zgęstnieje . Łososia wyjąć z lodówki . Rozgrzać patelnię grillową i smażyć łososia najpierw od strony ze skórą . Odwrócić łososia na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć . Z łososia ostrożnie zdjąć skórę .Na talerzach rozłożyć pokrzywy i na nich położyć po kawałku grillowanego łososia . Obok wylać sos i udekorować listkami pokrzywy . Smacznego!

Przygotowanie kołderki z pokrzyw.

W czasie gdy ryba się marynuje umyć pokrzywy ,odsączyć i odciąć młode listki od gałązek . Listków musi być 20 dkg . Pokrzywy drobno pokroić . Na patelni roztopić masło , dodać pokrojoną pokrzywę i chwilę smażyć . Ser feta pokroić w kostkę , dodać do pokrzywy i jeszcze dusić razem aż ser się rozpuści . Pokrzywy przyprawić gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym .

Sos śmietanowo - serowy.

Do rondla wlać śmietanę , mleko i zagotować . Ser gouda zetrzeć na tarce z małymi oczkami i dodać do śmietany . Sos doprawić gałką muszkatołową , czosnkiem granulowanym , białym pieprzem i ewentualnie solą . Sos gotować na małym ogniu . cały czas mieszając , aż zgęstnieje .

Smażenie łososia na patelni grillowej.

Łososia wyjąć z lodówki . Rozgrzać patelnię grillową i smażyć łososia najpierw od strony ze skórą . Odwrócić łososia na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć . Z łososia ostrożnie zdjąć skórę .

Wyłożenie potrawy na talerze.

Na talerzach rozłożyć pokrzywy i na nich położyć po kawałku grillowanego łososia . Obok wylać sos i udekorować listkami pokrzywy . Smacznego!

Łosoś Eli na pokrzywowej kołderce
Ser typu feta wyjąć z opakowania i pokroić w kostkę.
Łosoś Eli na pokrzywowej kołderce
Umyte,osuszone młode listki pokrzywy pokroić i usmażyć na maśle razem z serem feta.
Łosoś Eli na pokrzywowej kołderce
Łososia skropić sokiem z cytryny , posmarować olejem i posypać przyprawą do ryb.