Sposób przygotowania:
Łosoś Eli na pokrzywowej kołderceMarynowanie łososia
Ze skóry łososia zeskrobać łuski , umyć rybę i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filet podzielić na cztery części , włożyć do pojemnika , skropić sokiem z cytryny i posmarować olejem. Posypać łososia przyprawą do ryb , przykryć pojemnik i włożyć do lodówki na cztery godziny. W czasie gdy ryba się marynuje umyć pokrzywy ,odsączyć i odciąć młode listki od gałązek . Listków musi być 20 dkg . Pokrzywy drobno pokroić . Na patelni roztopić masło , dodać pokrojoną pokrzywę i chwilę smażyć . Ser feta pokroić w kostkę , dodać do pokrzywy i jeszcze dusić razem aż ser się rozpuści . Pokrzywy przyprawić gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym . Do rondla wlać śmietanę , mleko i zagotować . Ser gouda zetrzeć na tarce z małymi oczkami i dodać do śmietany . Sos doprawić gałką muszkatołową , czosnkiem granulowanym , białym pieprzem i ewentualnie solą . Sos gotować na małym ogniu . cały czas mieszająć , aż zgęstnieje . Łososia wyjąć z lodówki . Rozgrzać patelnię grillową i smażyć łososia najpierw od strony ze skórą . Odwrócić łososia na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć . Z łososia ostrożnie zdjąć skórę .Na talerzach rozłożyć pokrzywy i na nich położyć po kawałku grillowanego łososia . Obok wylać sos i udekorować listkami pokrzywy . Smacznego!
Przygotowanie kołderki z pokrzyw.
W czasie gdy ryba się marynuje umyć pokrzywy ,odsączyć i odciąć młode listki od gałązek . Listków musi być 20 dkg . Pokrzywy drobno pokroić . Na patelni roztopić masło , dodać pokrojoną pokrzywę i chwilę smażyć . Ser feta pokroić w kostkę , dodać do pokrzywy i jeszcze dusić razem aż ser się rozpuści . Pokrzywy przyprawić gałką muszkatołową i czosnkiem granulowanym .
Sos śmietanowo - serowy.
Do rondla wlać śmietanę , mleko i zagotować . Ser gouda zetrzeć na tarce z małymi oczkami i dodać do śmietany . Sos doprawić gałką muszkatołową , czosnkiem granulowanym , białym pieprzem i ewentualnie solą . Sos gotować na małym ogniu . cały czas mieszając , aż zgęstnieje .
Smażenie łososia na patelni grillowej.
Łososia wyjąć z lodówki . Rozgrzać patelnię grillową i smażyć łososia najpierw od strony ze skórą . Odwrócić łososia na drugą stronę i jeszcze chwilę smażyć . Z łososia ostrożnie zdjąć skórę .
Wyłożenie potrawy na talerze.
Na talerzach rozłożyć pokrzywy i na nich położyć po kawałku grillowanego łososia . Obok wylać sos i udekorować listkami pokrzywy . Smacznego!