Łosoś po staropolsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warzywa umyć (obrać), pokroić w kostkę, udusić na maśle warzywa oraz zielony groszek z1 liściem laurowym(odrobinę podlać wodą lub

Łosoś po staropolsku

Składniki:

Łosoś po staropolsku

 

Sposób przygotowania:

Łosoś po staropolsku
Warzywa umyć (obrać), pokroić w kostkę, udusić na maśle warzywa oraz zielony groszek z1 liściem laurowym(odrobinę podlać wodą lub zalewą z groszku). Wyjąć liść warzywa przetrzeć przez sito (wersja tradycyjna) lub zmiksować (wersja współczesna).



Wywar



Do większego naczynia wlać czerwone wino, dodać tymianek, ziele angielskie, pieprz cały, goździki. Na nim na sicie lub kratce do gotowania na parze położyć umytego i osolonego łososia. Przykryć i gotować na parze aż będzie miękki.



Sos (wersja tradycyjna)



Z łyżki mąki i łyżki masła zrobić zasmażkę, rozprowadzić wywarem z ryby, dodać mus warzywny, przetrzeć przez sito (dowolnie), dodać resztę czerwonego wina, sól, zagotować mieszając.



Sos wersja współczesna:



Warzywa miksujemy z łyżką masła, dodajemy resztę wina, sól, masło, zagotowujemy i nie dodajemy mąki. Jeśli jest mało gęsty gotujemy dłużej, by zgęstniał.



Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Umieścić łososia w żaroodpornym półmisku, polać sosem i wstawić do piekarnika na 10 minut.



Poddawać z kładzionymi kluskami i zieloną sałatą.