Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Maczanka krakowska Babcigramolki :

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tradycyjna potrawa krakowska. Nie była bym sobą gdybym nie pomieszała w przepisie. Główna idea dania pozostała , reszta trochę inaczej .

Maczanka krakowska Babcigramolki :

Składniki:

Maczanka krakowska Babcigramolki :

 

  • 1 kg schabu bez kości
  • 3 cebule
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka mielonej papryki czerwonej
  • ½ łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 2 suszone grzyby
  • 3 suszone śliwki
  • 1 kromka suchego piernika korzennego
  • ¼ kostki smalcu
  • 16 kromek chleba razowego

 

Sposób przygotowania:

Maczanka krakowska Babcigramolki :
Zrobić pastę z oliwy, sosu sojowego , papryki , pieprzu , miodu. Natrzeć schab i zostawić go w lodówce na 12 godzin ( zawinięty w folię lub zamknięty w pojemniku ). Na patelni rozgrzać smalec i obsmażyć na nim schab . Przełożyć do garnka wraz z tłuszczem ze smażenia. Dodać pokrojone w piórka cebule , śliwki , ziele angielskie, liść laurowy , grzyby . Zalać mięso wodą tak by go zakryła . Dusić ok. 1,5 godziny , aż schab będzie miękki. Wyjąć mięso z sosu . Włożyć do garnka piernik , rozgotować go . Sos zmiksować blenderem ( lub przetrzeć przez sito). Mięso pokroić na 8 plastrów. Razowiec maczać w sosie . Na talerzu kłaść po 2 zachodzące na siebie , namoknięte w sosie kromki razowca , na nich układać plaster schabu i polewać sosem . ( jeżeli razowiec ma mocno spieczoną skórkę można ją odkroić – chleb ma nasiąkać sosem bez problemu ). Podawać gorące . Do tego kieliszek czerwonego wina i już .