Sposób przygotowania:
Makaron z kurczakiem w ziarnach
Filety umyć, pokroić w kostkę. Przyprawić lubczykiem, papryką słodką/ ostrą wedle uznania, curry, solą i pieprzem, dodać musztardę, dobrze wymieszać i odstawić. W międzyczasie posiekać cebulę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać do niej drobno poszatkowane suszone pomidory oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu. W innym naczyniu zagotować wodę, dodać do niej cukier i sól i ugotować brukselkę. Teraz do cebuli można dodać kurczaka, wymieszać. Gdy ugotuje się brukselka, wrzucić ją na patelnię z cebulą i filetem. Posypać cząbrem, majerankiem, bazylią i ziołami prowansalskimi, lubczykiem oraz siemieniem lnianym. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać, przykryć i zostawić na najmniejszym ogniu. Na drugą patelnię wsypać ziarna słonecznika bez łusek (nie dodawać tłuszczu) i na małym ogniu zrumienić, często mieszając, uważając by nie przypalić. Makaron ugotować według przepisu, najlepiej al dente. Gdy wszystko będzie już ugotowane, połączyć warzywa i kurczaka z makaronem, wsypać uprażony słonecznik oraz makaron, następnie dodać czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę oraz masło. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem i cieszyć się smakiem dania jednogarnkowego. Najlepiej smakuje na drugi dzień.