Sposób przygotowania:
Makowiec
Proszek do pieczenia i 50 dag mąki pszennej łączymy z całą margaryną i pięcioma żółtkami utartymi z cukrem waniliowym i 3 łyżkami cukru. Robimy ciasto, dajemy do woreczka i schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Resztę mąki pszennej i 12,5 dag margaryny i 12,5 dag cukru zagniatamy. Ciasto dzielimy na pół do jednej dodajemy kakao. Obie schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Mak sparzamy i mielimy. Łączymy z pozostałą margaryną i 22 dag cukru, olejem oraz miodem. Dodajemy do niego orzechy, bakalie i podgrzewamy 20 minut, mieszając. Podlewamy ¾ szkl wody. Studzimy. Jajko i resztę żółtek ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny. Wlewamy do maku. Dodać budyń, kaszę mannę i olejek. Mieszamy. Do formy 25/36 dajemy ciasto- mak- kawałki jasnej i kakaowej kruszonki ( w rękoma rwiemy kawałki). Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.