Sposób przygotowania:
Makowiec
Zrobić zaczyn. Rozetrzeć drożdże w misce z łyżeczką cukru, wlać 0,5 szklanki letniego mleka, wsypać 3 łyżki mąki, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. NADZIENIE Zagotować 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać mak, 7 czubatych łyżek cukru, 3 łyżki tłuszczu, cynamon. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić masę kilkoma kroplami olejku migdałowego i ostudzić. Rozpuścić w rondelku resztę tłuszczu, wlać resztę mleka, zdjąć garnek z ognia. Gdy drożdże zaczną pracować dodać do zaczynu, mąkę, resztę cukru, cukier waniliowy, jajko, tłuszcz z mlekiem, sól. Składniki wyrobić na jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Ponownie zagnieść, rozwałkować bardzo cienko na posypanej mąką ściereczce. Posmarować ciasto masą, pozostawić 2 centymetry brzegu. Za pomocą ściereczki, zwinąć makowiec, ułożyć na wyłożonym pergaminem natłuszczonej blasze. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować żółtkiem rozmąconym z 1 łyżeczką wody. Piec 30 minut.
Sarenka