Sposób przygotowania:
Makowiec
Mak parzymy,odcedzamy i studzimy.Mielimy 2 razy.Dodajemy do niego cukier puder,miód,masło,migdały pokrojone w słupki,pokruszone orzechy oraz wcześniej namoczone rodzynki.Wlewamy olejek migdałowy.Trzepiemy białka na sztywna pianę i dodajemy na koniec do masy makowej.+++ Ciasto-najpierw aktywujemy drożdże.Rozprowadzamy je letnim mlekiem i odstawiamy na 1/2 godziny w ciepłe miejsce.Po tym czasie dodajemy resztę składników ciasta,przykrywamy lniana ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-zostawcie ciasto w spokoju na 2-3 godziny.Nie wiem czemu ale jak się do niego zaglada to nie chce rosnąć :). Kiedy ciasto ładnie wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt,układamy na lnianej sciereczce i nakładamy na nie masę makową.Potem bardzo ostrożnie zawijamy w ślimaczka (dokładnie tak jak w sklepie)-możemy sobie pomóc ściereczką.Końcówki podwijamy pod spód.Na koniec zawijamy w pergamin leciutko posmarowany olejem.Końcówek nie zawijamy bo ciasto musi mieć troszkę miejsca w trakcie pieczenia.Pieczemy 30-40 minut w 180*C.Smacznego!