Sposób przygotowania:
Makowiec Gosi.
CIASTO: Mleko podgrzać, pokruszyć drożdże. Odstawić na ok. 30 minut. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodać sól, jajka rozczyn z drożdży i mąkę. Wyrobić. Przykryć ręczniczkiem. Odstawić w cieple miejsce. MASA: Ugotować mleko do wrzenia, zalać mak i dalej gotować przez 30 minut co jakiś czas mieszając. Zmielić dwa razy w maszynce. Masło stopić na ogniu, dodać miód i mak. Dobrze wymieszać. Dodać cukier wanilinowy. Mieszać ok 15 minut aż masa będzie gęsta. Odstawić żeby lekko oziębła. Potem dodać żółtka i wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować obie części. Rozsmarować na obu masę makową, zwinąć w rulon. Owinąć papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce. Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Cukier puder mieszać z sokiem z cytryny aż powstanie lukier. Makowce upieczone ostawić żeby ostygły. Polać lukrem.