zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Makowiec inaczej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Bardzo efektowne ciasto......

Makowiec inaczej

Składniki:

Makowiec inaczej

 

  • MASA 1:
  • 250g mielonego maku
  • 100g cukru
  • 3 białka
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 mały olejek migdałowy
  • 200g bakalii (rodzynki,migdały-płatki,kostka z ananasa)

 

 

  • MASA 3:
  • 200g masła lub margaryny
  • 100g cukru pudru
  • 150g mielonych orzechów
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 łyzki spirytusu (do smaku)

Sposób przygotowania:

Makowiec inaczej
Pieczemy ulubiony jasny biszkopt (najlepiej taki który zawsze nam wychodzi). MASA 1: Wszystkie składniki dobrze mieszamy i smażymy na małym ogniu cały czas mieszając aż masa nam zgęstnieje. Wylewamy na zimny biszkopt. MASA 2: Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody. Śmietanę ubijamy z cukrem,dodajemy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Wylewamy na masę z maku. MASA 3: Mleko gotujemy i wrzącym zalewamy orzechy,mieszamy i odstawiamy na kilka minut.Masło ucieramy z cukrem,dodajemy żółtka (cały czas ucierając),przestudzone orzechy i spirytus.Wykładamy na bitą śmietanę. Całość dekorujemy polewą czekoladową.