alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Makowiec na cieście drożdżowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makowiec na cieście drożdżowym

Makowiec na cieście drożdżowym

Składniki:

Makowiec na cieście drożdżowym

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec na cieście drożdżowym
Ciasto: rozetrzeć drożdże ze śmietaną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Przekroić na pół. Każdą część rozwałkować. Posmarować masą, ukształtować roladę, położyć na blaszce (wcześniej blaszkę natłuścić i oprószyć mąką). Odstawić na 20 minut. Masa: sparzony i odcedzony mak zmielić. Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę a żółtka ubić cukrem, miodem i stopioną margaryną. Dodać pianę z białek wymieszać. Piec w temp. 180 st. C przez 45 minut.