aninka

aninka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 194]

Makowiec na cieście kruchym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczny makowiec na kruchym cieście

Makowiec na cieście kruchym

Składniki:

Makowiec na cieście kruchym

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki maki
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 2/3 kostki margaryny
  • cukier waniliowy
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Mak:
  • 1/2 kg maku
  • 1/2 szklaki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła
  • 3 jajka
  • rodzynki
  • migdały
  • olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Makowiec na cieście kruchym
Ciasto: Mąkę przesiać, posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. 2/3 przygotowanego ciasta rozwałkować i wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę. Mak: Mak zaparzyć i zmielić 2x. Masło roztopić i przestudzić. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać. Na końcu dodać bakalie (posiekane migdały i rodzynki) oraz kilka kropli olejku migdałowego. Wymieszać. Wyłożyć masę na ciasto na blaszce. Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkować, pokroić na długie paski i układać na masie makowej (tworząc kratę). Ciasto piec około 55 minut w temp. 170 stopni.