Sposób przygotowania:
Makowiec na kruchym cieście 5
Mąkę z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i zimnym masłem dokładnie posiekać. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, zawinąć i włożyć do lodówki na 1/2 godziny. Mak umyć, zalać gorącą wodą i gotować przez kilka minut. Ostudzić, osączyć i przepuścić 2 razy przez maszynę z drobnym sitkiem. Żółtka z cukrem i masłem utrzeć na puszystą masę. Ucierając dodać przemielony mak. Wsypać bakalie, bułkę tartą, obrane starte na jarzynowej tarce jabłko, miód i aromat, wymieszać. Pod koniec mak połączyć ze sztywno ubitą pianą z białek. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia brytfannie o wymiarach 23/31 cm, wyłożyć masę makową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 1 godziny. Upieczone zimne ciasto polukrować.