Sposób przygotowania:
Makowiec z bakaliami
Masło utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać jajo i żółtka, stale ucierając. Następnie dodać drożdże rozpuszczone w letnim mleku, powoli wsypać mąkę i cukier waniliowy, wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je serwetką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować ok. 15 minut. Następnie odcedzić i zemleć 3 razy. Roztopić masło, dodać miód, skórkę pomarańczową, wanilię, rodzynki i migdały. Smażyć 15 minut, stale mieszając. Wystudzić, połączyć z makiem, cukrem, koniakiem i białkami ubitymi na sztywną pianę. Ciasto rozwałkować na cienkie prostokąty, posmarować masą makową tak, aby pozostał brzeg o szerokości 3 cm, zrolować i ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec w temperaturze 200°C ok. 50 minut
Bahus