Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Makowiec z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Makowiec na cieście drożdżowym z dodatkiem bakalii, miodu i wanilii.

 Makowiec z bakaliami

Składniki:

Makowiec z bakaliami

 

 

  • nadzienie:
  • mak 400 g
  • masło 150 g
  • miód 4 łyżki
  • cukier 200 g
  • białka 2 szt
  • rodzynki 4 łyżki
  • migdały posiekane 100 g
  • pokrojona kandyzowana skórka pomarańczowa 50 g
  • koniak 50 ml
  • wanilia 1/2 laski

 

Sposób przygotowania:

Makowiec z bakaliami
Masło utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać jajo i żółtka, stale ucierając. Następnie dodać drożdże rozpuszczone w letnim mleku, powoli wsypać mąkę i cukier waniliowy, wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je serwetką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Mak opłukać, zalać wrzątkiem i gotować ok. 15 minut. Następnie odcedzić i zemleć 3 razy. Roztopić masło, dodać miód, skórkę pomarańczową, wanilię, rodzynki i migdały. Smażyć 15 minut, stale mieszając. Wystudzić, połączyć z makiem, cukrem, koniakiem i białkami ubitymi na sztywną pianę. Ciasto rozwałkować na cienkie prostokąty, posmarować masą makową tak, aby pozostał brzeg o szerokości 3 cm, zrolować i ułożyć na natłuszczonej blasze. Piec w temperaturze 200°C ok. 50 minut