Sposób przygotowania:
Makowiec z jabłkami
Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe podziel na dwie części. Jedną włóż do lodówki, a drugą schowaj w zamrażarce na ok 30 min. Mak sparz gorącą wodą i gotuj na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Następnie osącz i zmiel 3 razy. Cukier puder utrzyj delikatnie z jajkami, dodaj stopione masło, mak i bakalie. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj bułkę tartą oraz cynamon i delikatnie wymieszaj. Pozostałe z ciasta białka ubij na sztywną pianę dodając 5 łyżek cukru. Przełożenie: Ciasto z lodówki- masa makowa- jabłka- beza - starte na grubej tarce ciasto z zamrażarki Całość piecz w temp 200C przez ok 1 godzinę.
Ela Dz
eliza135
kalia
ajrinwu