gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 846]

Makowiec zwijany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

U nas co roku w domu gości makowiec, w tym roku robiłam troszkę inaczej niż zwykle i tak samo był dobry i tradycyjny.

Makowiec zwijany

Składniki:

Makowiec zwijany

 

Sposób przygotowania:

Makowiec zwijany
CIASTO: Do miski dać miękką margarynę i dodać żółtka. Utrzeć dokładnie. Następnie w letnim mleku rozpuścić drożdże z cukrem i odrobiną mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Do wcześniej utartych żółtek i margaryny dodać mąkę z solą i rozrobione drożdże. Wyrobić ręką. Odstawić do wyrośnięcia. NADZIENIE: mak opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować ok. 15 minut. Odcedzić. Zemleć przez maszynkę 3 razy. Na patelnię dać margarynę, dodać mak, cukier, miód, sól i smażyć 10 minut. Ostudzić. Białka ubić, dodać do maku. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować i nałożyć na nie nadzienie makowe. Zwinąć w rulon. Układać na keksówkach i piec ok. 35-40 minut w 180 st.