Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Makowiec zwijany 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Makowiec doskonały nie tylko na święta

Makowiec zwijany 5 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec zwijany 5

 

Sposób przygotowania:

Makowiec zwijany 5
Margarynę rozpuścić. Jajka z cukrem wymieszać na jednolitą masę. Zaczyn: Drożdże zasypać łyżka mąki i cukru, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę, jajka, ostudzona margarynę wymieszać. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto, aż zacznie odstawać od ręki. Wrzucić do zimnej wody i poczekać, aż wypłynie. Wtedy jeszcze raz wyrobić. Podzielić na mniejsze części. Każdą z nich osobno rozwałkować na prostokąt. Posmarować białkiem. Wyłożyć masę makową i zrolować. Odstawić do wyrośnięcia. Piec około 30 minut w temp 180 st C. Polukrować.
Makowiec zwijany 5
Ciasto rozwalkować, posmarowac białkiem i masą makową
Makowiec zwijany 5
Zrolowowane makowce ułożyć na blaszce i odstawić do wyrosnięcia
Makowiec zwijany 5
Po upieczeniu makowce zostawić na kilka minut
Makowiec zwijany 5
Kiedy makowiec lekko przestygnie polukrować