Sposób przygotowania:
Tradycyjny makowiec zwijany
masa makowa:
-Mak zalać ciepłą wodą i gotować ok. 40min na małym ogniu /można zalać wrzatkiem na noc/.
-Odsączyć i zmielić 2- 3 razy przez maszynkę. -Dodać cukier , miód, stopione masło, cukier waniliowy,aromat migdałowy, bakalie i wymieszać.
-Przed nałożeniem na ciasto dodać ubitą na sztywno pianę.
ciasto:
-Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka z łyżeczką cukru , dodać łyżkę mąki i odstawić na około 15 -20 minut w ciiepłe miejsce /rozczyn powinien podwoić swoją objętość/.
-Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem , masło rozpuścić. -Do miski przesiać mąkę , dodać rozpuszczone drożdże , resztę mleka /letnie/, utarte żółtka , sól, aromat waniliowy, skórkę i starannie wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
- Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce /do podwojenia objętości ciasta/.
-Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką. - Podzielić na dwie równe części. - Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta /na papierze do pieczenia/ - Ciasto posmarować białkiem , nałożyć masę makową, zostawiając wolne ok. 2 cm na brzegach i zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka. - Zawinąć w papier /w papierze należy zrobić zakładkę, aby ciasto mogło swobodnie urosnąć/. - Przygotowane strucle odstawić do wyrośnięcia. - Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 st.ok. 45-50 minut.Przestudzone ciasta posypać cukrem pudrem lub polukrować.
-Mak zalać ciepłą wodą i gotować ok. 40min na małym ogniu /można zalać wrzatkiem na noc/.
-Odsączyć i zmielić 2- 3 razy przez maszynkę. -Dodać cukier , miód, stopione masło, cukier waniliowy,aromat migdałowy, bakalie i wymieszać.
-Przed nałożeniem na ciasto dodać ubitą na sztywno pianę.
ciasto:
-Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki letniego mleka z łyżeczką cukru , dodać łyżkę mąki i odstawić na około 15 -20 minut w ciiepłe miejsce /rozczyn powinien podwoić swoją objętość/.
-Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem , masło rozpuścić. -Do miski przesiać mąkę , dodać rozpuszczone drożdże , resztę mleka /letnie/, utarte żółtka , sól, aromat waniliowy, skórkę i starannie wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz.
- Miskę przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce /do podwojenia objętości ciasta/.
-Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę posypana mąką. - Podzielić na dwie równe części. - Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta /na papierze do pieczenia/ - Ciasto posmarować białkiem , nałożyć masę makową, zostawiając wolne ok. 2 cm na brzegach i zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka. - Zawinąć w papier /w papierze należy zrobić zakładkę, aby ciasto mogło swobodnie urosnąć/. - Przygotowane strucle odstawić do wyrośnięcia. - Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170-180 st.ok. 45-50 minut.Przestudzone ciasta posypać cukrem pudrem lub polukrować.




gosia56