Sposób przygotowania:
Ciasto serowo-makowo-orzechowe
Ciasto kruche: na stolnicę dajemy mąkę, cukier puder, jajko surowe, żółtka z gotowanych jajek przetarte przez sitko, margarynę, śmietanę i proszek do pieczenia, miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Orzechy: do rondelka dajemy orzechy mielone, cukier puder, mleko i margarynę i to zagotowujemy, jak zakipi zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia, jak wystygnie dodajemy jajka i ucieramy. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite , troszeczkę olejku migdałowego, rumowego, cynamon, kawę i kakao. Dokładnie mieszamy. Ser: margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem ser, ubite białka, mąkę ziemniaczaną, olejek pomarańczowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Na ciasto smarujemy wzdłuż na przemian po 3 paski maku i orzechów, na to wlewamy ser i rozsmarowujemy, rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim ser. Dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.
zbysiowa
bietka
zbysiowa dziękuje, ale Rzeszowiak jest trochę inny :)