bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Ciasto serowo-makowo-orzechowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto trochę pracochłonne, ale za to mamy pyszne połączenie maku, orzechów i sera, razem wszystko daje doskonały efekt końcowy.

Ciasto serowo-makowo-orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto serowo-makowo-orzechowe

 

  • Ciasto kruche:
  • 30 dkg mąki
  • 10 dkg cukru pudru
  • 4 żółtka gotowane
  • 1 jajko surowe
  • 25 dkg margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Mak:
  • 30 dkg maku
  • 15 dkg cukru pudru
  • 2 białka
  • olejek migdałowy
  • olejek rumowy
  • cynamon
  • 1 płaska łyżeczka kawy prawdziwej
  • 1 łyżeczka kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-makowo-orzechowe
Ciasto kruche: na stolnicę dajemy mąkę, cukier puder, jajko surowe, żółtka z gotowanych jajek przetarte przez sitko, margarynę, śmietanę i proszek do pieczenia, miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Orzechy: do rondelka dajemy orzechy mielone, cukier puder, mleko i margarynę i to zagotowujemy, jak zakipi zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia, jak wystygnie dodajemy jajka i ucieramy. Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite , troszeczkę olejku migdałowego, rumowego, cynamon, kawę i kakao. Dokładnie mieszamy. Ser: margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, potem ser, ubite białka, mąkę ziemniaczaną, olejek pomarańczowy i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm. Na ciasto smarujemy wzdłuż na przemian po 3 paski maku i orzechów, na to wlewamy ser i rozsmarowujemy, rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim ser. Dajemy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny.
Ciasto serowo-makowo-orzechowe
Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.
Ciasto serowo-makowo-orzechowe
Na ciasto smarujemy wzdłuż na przemian po 3 paski maku i orzechów
Ciasto serowo-makowo-orzechowe
Na mak i orzechy wlewamy ser i rozsmarowujemy,
Ciasto serowo-makowo-orzechowe
Rozwałkowujemy drugi placek i przykrywamy nim ser.