Sposób przygotowania:
Mandagilias czyli klopsy po Hiszpańsku
Do mięsa dodajemy namoczoną bułkę wyciśnięty czosnek,poszatkowaną pietruszkę ale tylko połowę,jajka,sól pieprz.Zagniatamy i wyrabiamy małe kuleczki(klopsiki).Lekko obtaczamy w mące i smażymy na oliwie na złoto.Następnie do miski wrzucamy orzechy,migdały resztę zielonej pietruszki,koniak,lub tyle samo wody i miksujemy.W osobnym pojemniku miksujemy obraną cebulę.Kiedy klopsy będą gotowe wyciągamy je z patelni i wrzucamy do garnka,na tym samym tłuszczu(ale połowę odlewamy)smażymy zmiksowaną cebulę po kilku minutach dodajemy sos pomidorowy po kolejnych kilku minutach(2-3)dodajemy zmiksowane orzechy...dodajemy kostkę rosołową,podlewamy pół szklanki wodą kiedy się zagotuje,zalewamy klopsiki.Dusimy na bardzo małym ogniu często sprawdzając,przez 10 min.
Jadwiga Górka