Sposób przygotowania:
Marynowana baranina pieczona Eli
Baraninę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.Ziele angielskie i jałowiec utłuc w moździerzu.Do maślanki dodać utłuczone ziarna,pokruszone liście laurowe,sos sojowy,czosnek granulowany,przyprawę do pieczeni,pieprz i wymieszać.Baraninę zalać marynatą maślankową i włożyć do lodówki na 4 doby- codziennie odwrócić mięso.Cebulę pokroić w kosteczkę,czosnek przecisnąć przez praskę.Do rękawa włożyć cebulę,czosnek,wsypać przyprawę do pieczeni,pieprz i dokładnie wymieszać.Na cebuli położyć mięso wyjęte z marynaty i spiąć woreczek zapinką.Woreczek ułożyć w brytfance,włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 70 minut.Mięso wyjąć z piekarnika,rozciąć woreczek i zawartość wyłożyć do brytfanki.Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 stopni C.Włożyć brytfankę z mięsem i piec jeszcze przez 40-50 minut,ąż mięso będzie miękkie i się zrumieni,co jakiś czas podlewając sosem z pieczeni.W razie potrzeby podlać mięso wodą.Wyjąć mięso z sosu i zabezpieczyć przed wystygnięciem.Sos zlać do rondla.Mąkę wymieszać z wodą wlać do sosu i mieszając zagotować.Skosztować sos i ewentualnie doprawić jeszcze sosem sojowym i pieprzem.MIęso pokroić na porcje.Sos podać w sosjerce.Smacznego!Ja podałam pieczeń baranią z Kluskami ziemniaczano-dyniowymi (przepis w mojej galerii) i kapustą czerwoną (przepis w mojej galerii).
basaii