justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Marynowana łopatka wieprzowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Bardzo smaczne i kruche mięso idealne na kanapki jako wędlina. Aromatyczna, dzięki dodatkowi różnych ziół.

Marynowana łopatka wieprzowa

Składniki:

Marynowana łopatka wieprzowa

 

  • łopatka bez kości 1,5 kg
  • woda 300 ml
  • ketchup pikantny 4 łyżki
  • ocet balsamiczny 4 łyżki
  • liście laurowe 3
  • ziele angielskie 3
  • sól 2,5 łyżeczki
  • cukier 1,5 łyżeczki
  • czosnek granulowany 3/4 łyżeczki
  • kolendra cała 3/4 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki
  • bazylia otarta 3/4 łyżeczki
  • oregano 3/4 łyżeczki
  • majeranek 3/4 łyżeczki
  • rozmaryn 3/4 łyżeczki
  • cząber 3/4 łyżeczki
  • rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Marynowana łopatka wieprzowa

ETAP 1:

Marynowana łopatka wieprzowa
Przygotowujemy mięso żeby zamarynować

Mięso myjemy, dokładnie oczyszczamy z błon i tłuszczu. Osuszamy ręcznikiem papierowym.

ETAP 2:

Marynowana łopatka wieprzowa
Marynat musi być całkowicie zimna zanim zamarynujemy mięso

Składniki na marynatę zagotować i odstawić, żeby wystygła. Mięso ponakłuwać w kilku miejscach. Najlepiej zrobić to igłą, którą dostaniemy w aptece.

ETAP 3:

Marynowana łopatka wieprzowa
Mięso piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 1,5 godziny

Mięso włożyć do woreczka najlepiej z suwakiem i zalać marynatą. Włożyć do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie piec mięso w rękawie do pieczenia w naczyniu żaroodpornym.


Tagi:

beza bezy