jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Marynowane żeberka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

marynowane żeberka, doskonałe na niedzielny obiad

Marynowane żeberka

Składniki:

Marynowane żeberka

 

Sposób przygotowania:

Marynowane żeberka
Czosnek obrać przecisnąć przez praskę. Wymieszać z rosołem, ketchupem, octem, miodem, solą oraz pieprzem,. Żeberka przełożyć do miski. Zalać marynatą, przykryć, odstawić na kilka godzin. Fasolkę, oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka na lekko osolony wrzątek, gotować 10 minut, osączyć. Żeberka wyjąć z marynaty, dokładnie osączyć. Rozgrzać mocno olej na dużej patelni. Smazyć żeberka 15 minut na złoty kolor. Często odwracać podczas smażenia, tak aby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Marchewkę oraz ziemniaki obrać, umyć, pokroić na małe kawałki. Paprykę pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Rozgrzać mocno tłuszcz w garnku,zrobić z mąki zasmażkę. Wlać śmietanę i rosół, doprowadzić do wrzenia. Gotować sos 10 minut, doprawić na pikantnie solą, pieprzem i musztardą, dodać posiekaną natkę pietruszki. Zdjąć żeberka z patelni, odłożyć w ciepłe miejsce. Na ten sam tłuszcz wrzucić wszystkie warzywa, smażyć 4 minuty. Podlać marynatą, dusić 6 minut. Przełożyć z żeberkami na jeden półmisek.