alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Marysieńka z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Marysieńka to kolejne ciasto z przepisów Siostry Anastazji. Biszkopt czekoladowy z orzechową wkładką i pysznym kremem budyniowym.

Marysieńka z orzechami

Składniki:

Marysieńka z orzechami

 

 

Sposób przygotowania:

Marysieńka z orzechami
Biszkopt: Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać. Wylać na blachę 42*31 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na dwie części. Jeśli ktoś nie ma wprawy w krojeniu może upiec dwa osobne biszkopty, wtedy składniki podzielić po połowie. Wkładka orzechowa: Białka ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać silikonową łopatką. Piec w tej samej rozmiarowo blasze co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia w 180 stopniach około 30-40 minut. Krem budyniowy:Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrami. Do odlanego mleka dodać mąkę ziemniaczaną, żółtka i zmiksować. Wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Budyń przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch i odłożyć do ostudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem podzielić na dwie części. Polewa:Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić i rozprowadzić na cieście. Warstwy ciasta: biszkopt, połowa kremu, wkładka orzechowa, połowa kremu, biszkopt, polewa, mielone migdały.