Sposób przygotowania:
Mazowiecki piernik z marcepanem
Casto należy przygotować miesiąc przed pieczeniem, a upiec co najmniej 4 dni przed podaniem. Połączyć w rondelku miód, cukier i masło, i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Odstawić do przestudzenia. Mieszając drewnianą łyżką, dodawać kolejno: mąkę, jajka, mleko z rozpuszczoną w nim sodą, sól, przyprawy korzenne i bakalie. Wyrobić starannie i uformować kulę. Włożyć ją do kamiennego garnka, przykryć ściereczką i pozostawić na mniej więcej 4 tygodnie w chłodnym miejscu, by ciasto dojrzało. Przed pieczeniem kulę podzielić na 3 części i rozwałkować na wielkość blachy. Upiec placki w temperaturze 200°C. Zrobić marcepan: migdały sparzyć, obrać ze skórki i zmielić na proszek. Wymieszać z cukrem pudrem. Wbić 4 białka i wyrobić na plastyczną masę. Gdy ciasto przestygnie, przełożyć placki masą marcepanową, przykryć pergaminem i przycisnąć obciążoną deseczką. Po upieczeniu placki są twarde, ale po kilku dniach kruszeją. Gotowy piernik można polu-krować i ozdobić bakaliami.