Sposób przygotowania:
Mazurek cygański II
Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier i po jednym żółtku ciągle obijając. Wsypać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie i powoli wymieszać. Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i upiec biszkopt. Ciasto makowe: W makutrze utrzeć masło z cukrem na pulchną masę dodać miód i żółtka, następnie dodać mak, który należy wypłukać i dwukrotnie zemleć w maszynce. Mąkę wymieszać z cynamonem, kakao, zapach migdałowy, dodać do masy a na końcu pianę ubitą z białek. Ciasto upiec w formie wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej folią aluminiową. Upiec ciasto makowe. Krem: jaja ubić na parze z cukrem, masło utrzeć i dodawać małymi porcjami masę jajeczną. Kakao rozpuścić małą ilością gorącej wody i wlać do masy. Na końcu wlać spirytus i wszystko razem wymieszać.Biszkopt przekroić na pół. Na pierwszej części ułożyć krem, na to ciasto makowe, znów krem na to drugą część biszkoptu.Wierzch polać białą polewą.