Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Mazurek cygański II

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto udekorować owocami i nitkami rozpuszczonej czekolady.

Mazurek cygański II

Składniki:

Mazurek cygański II

 

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 8 łyżek mąki krupczatki
  • 8 łyżek cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto makowe:
  • 15 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 6 jaj
  • 30 dag maku
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • olejek migdałowy
  • po łyżce sody, cynamonu, kakao,
  • Krem:
  • 25 dag masła
  • 3 jaja
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • kieliszek spirytusu
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Mazurek cygański II
Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier i po jednym żółtku ciągle obijając. Wsypać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie i powoli wymieszać. Wlać ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i upiec biszkopt. Ciasto makowe: W makutrze utrzeć masło z cukrem na pulchną masę dodać miód i żółtka, następnie dodać mak, który należy wypłukać i dwukrotnie zemleć w maszynce. Mąkę wymieszać z cynamonem, kakao, zapach migdałowy, dodać do masy a na końcu pianę ubitą z białek. Ciasto upiec w formie wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej folią aluminiową. Upiec ciasto makowe. Krem: jaja ubić na parze z cukrem, masło utrzeć i dodawać małymi porcjami masę jajeczną. Kakao rozpuścić małą ilością gorącej wody i wlać do masy. Na końcu wlać spirytus i wszystko razem wymieszać.Biszkopt przekroić na pół. Na pierwszej części ułożyć krem, na to ciasto makowe, znów krem na to drugą część biszkoptu.Wierzch polać białą polewą.