Sposób przygotowania:
Mazurek kruchy z masą pomarańczową
Mąkę przesiać na stolnicę i posiekać nożem razem z silnie schłodzonym tłuszczem tak, aby nie było wyczuwalnych grudek. Dodać przesiany cukier puder, odrobine soli, wymieszać, a następnie dodać żółtka oraz śmietanę i szybko zarobić ciasto. Odłożyć ciasto na 2 godziny do ochłodzenia, a następnie rozwałkować i ułożyć na blaszce. Ze skrawków ciasta zrobić wałeczki i przyciskając palcami wycisnąć ozdobny kant. Upiec mazurek w mocno nagrzanym piekarniku. Przygotować masę: cytrynę i pomarańcze umyc bardzo dokładnie we wrzącej wodzie a następnie zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Do startych owoców dodać cukier i powoli ogrzewać aż masa zacznie się gotować. Wówczas dodać jabłka starte na tarce o dużych otworach i gotować na niezbyt silnym ogniu aż masa stanie się szklista a kropla wylana na talerzyk będzie tężała. Wylac wtedy masę na wystudzone ciasto, wyrównać jej grubość i posypać obranymi ze skórki posiekanymi migdałami.
darek112