Sposób przygotowania:
Mazurek makowy
Ciasto:1. Wszystkie sypkie składniki wymieszać razem 2. Zrobić wgłębienie i dodać żółtka 3. Dodać pokrojone masło lub margarynę 4. Dodać śmietanę 5. Szybko zagnieść 6. Uformować kulę i owinąć folią spożywczą 7. Schłodzić w lodówce ok 30 min 8. Dzielić na porcję i wałkować (ja ten mazurek robię w okrągłej tortownicy) 9. Placki można piec jednocześnie, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 20-25 min (aż będą rumiane) (Jeżeli nie chcemy piec spodów z całego ciasta, pozostałe można zamrozić i wykorzystać innym razem)Masa:1. Białka ubić na pianę 2. Mak przełożyć do miski 3. Dodać bułkę tartą, białka i ewentualnie bakalie 4. Wymieszać, wyłożyć do tortownicy na upieczony spód 5. Piec przez 35 min w 180 stopniach 6. Po ostygnięciu dekorować według uznania (ja robię "pajęczynkę" z jasnej i ciemnej polewy)
bogda46