apetyczna_ania

apetyczna_ania

Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek makowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Prosty, pyszny, słodki, jak na mazurka przystało :)

Mazurek makowy

Składniki:

Mazurek makowy

 

  • Składniki na ciasto kruche (z tej porcji wychodzi ciasto na 3 - 4 spody mazurków):

 

  • 1. 1/2 kg mąki pszennej
  • 2. 15 dkg cukru pudru
  • 3. 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4. 3 żółtka
  • 5. cukier waniliowy
  • 6. 2/3 szklanki gęstej śmietany
  • 7. 20 dkg masła lub margaryny

 

  • Masa makowa:

 

  • 1. Gotowa masa makowa z bakaliami (ewentualnie można dodać jeszcze więcej bakalii)
  • 2. 3 białka, które zostały z jajek użytych do ciasta
  • 3. 3-4 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Mazurek makowy
Ciasto:1. Wszystkie sypkie składniki wymieszać razem 2. Zrobić wgłębienie i dodać żółtka 3. Dodać pokrojone masło lub margarynę 4. Dodać śmietanę 5. Szybko zagnieść 6. Uformować kulę i owinąć folią spożywczą 7. Schłodzić w lodówce ok 30 min 8. Dzielić na porcję i wałkować (ja ten mazurek robię w okrągłej tortownicy) 9. Placki można piec jednocześnie, w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 20-25 min (aż będą rumiane) (Jeżeli nie chcemy piec spodów z całego ciasta, pozostałe można zamrozić i wykorzystać innym razem)Masa:1. Białka ubić na pianę 2. Mak przełożyć do miski 3. Dodać bułkę tartą, białka i ewentualnie bakalie 4. Wymieszać, wyłożyć do tortownicy na upieczony spód 5. Piec przez 35 min w 180 stopniach 6. Po ostygnięciu dekorować według uznania (ja robię "pajęczynkę" z jasnej i ciemnej polewy)