czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Mazurek pisanka

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Mój wielkanocny mazurek pisanka.

Mazurek pisanka

Składniki:

Mazurek pisanka

 

  • Ciasto:
  • 1,1/2 szkl.mąki
  • 3/4 kostki margaryny mlecznej
  • 2 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 szkl.cukru
  • Masa:
  • szkl.mleka
  • łyżki cukru
  • 1/3 szkl.kaszy manny
  • olejek migdałowy
  • 1/2 kostki masła
  • Polewa czekoladowa:
  • 5 dag. margaryny
  • 5 dag.cukru pudru
  • 10 dag.gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mleka
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Do dekoracji:
  • masa marcepanowa
  • płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Mazurek pisanka
Z podanych składników ugnieść ciasto i włożyć na minimum 30 min. do lodówki.Ugotować grysik na mleku z cukrem gdy ostygnie stopniowo miksować z masłem dolać olejek migdałowy.Ciasto podzielić na 2 części rozwałkować i wyciąć dwa takiej samej wielkości jajka (najlepiej od szablonu).Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Na jednym jajku rozsmarować masę i przykryć drugim.Czekoladę rozpuścić na parze,resztę składników na polewę stopić w rondelku na małym ogniu i połączyć z czekoladą.Polać mazurka polewą ozdobić migdałami i masą marcepanową.