pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Mazurek szyszkowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Masy szyszkowej powinno starczyć na 2-3 mazurki. Polecam!

Mazurek szyszkowy

Składniki:

Mazurek szyszkowy

 

  • Ciasto kruche:
  • 300g mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 100g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • Masa:
  • 1/2 kg krówek
  • 1/2 kg irysków
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 paczki ryżu preparowanego kolorowego lub białego

Sposób przygotowania:

Mazurek szyszkowy
Margarynę posiekaj z mąką.Dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier, jajko i śmietanę. Zagnieć ciasto i włóż do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto, przełóż na wysmarowaną tłuszczem blachę i uformuj niewysoki rant.
Piecz około 20-30 minut w temp.180*C na zloty kolor.
Krówki, iryski, margarynę i kakao rozpuść w garnku na małym ogniu. Jak masa przestygnie dodaj ryż, wymieszaj i gotową masę nałóż na upieczony spód mazurka.