elina29

elina29

Kuchcik
[Przepisów: 3]

Mazurek Wielkanocny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mazurek smaczne i proste ciasto w przygotowaniu. Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez ciast, dlatego zapraszam na prosty przepis.

Mazurek Wielkanocny

Składniki:

Mazurek Wielkanocny

 

 

  • puszka masy krówkowej
  • kolorowe jajka czekoladowe
  • paski migdałów
  • ulubione bakalie

Sposób przygotowania:

Mazurek Wielkanocny
Z mąki, cukru, mielonych migdałów, jajka, masła, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Wstawiamy na pół godziny do lodówki. Gotowe rozwałkowujemy i formujemy jajko, na około robiąc ozdoby z pozostałego ciasta w formie warkocza, na środku w moim wypadku zrobiony kurczaczek. Nakłuwamy je kilka razy widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut na złoty kolor. Studzimy. Gotowego mazurka smarujemy masą krówkową, dekorujemy jajeczkami, bakaliami i migdałami. Smacznego.