Sposób przygotowania:
Mazurek z orzechami
Wyrobić ciasto. Podzielić na 3 części. Dwie części piec po 15 minut. Po wyciągnięciu skropić wodą przegotowaną. Na trzecią część surową nałożyć ciepłą masę orzechową, piec 15 - 20 min. Wyciągnąć z blachy po wystygnięciu. Masa orzechowa: Masło roztopić, wsypać cukier i 2 łyżki miodu, jak się roztopi wsypać orzechy i podgrzewać na wolnym ogniu, mieszając żeby się nie przypaliło.Budyń: w półlitrowym garnku roztrzepać żółtka z cukrem i cukrem waniliowym, podlać mlekiem, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną i mieszać żeby się dobrze rozmieszało, bez grudek.Dolać jeszcze mleka żeby było rzadsze. Resztę mleka wlać do rondla i wlać masę. Podgrzewać cały czas mieszając. Gdy budyń będzie gotowy wyłożyć na talerz aby się ostudził. Dwie kostki masła utrzeć dodając po łyżce przestudzonego budyniu, ucierając. Placki przełożyć masą.
henryk1947