Sposób przygotowania:
Mięsna zapiekanka z papryką i czosnkiem
Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę. Marchewki obrać i również pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć i pokroić na kawałki. Cebule obrać i pokroić na plasterki. Olej rozgrzać, dodać mięso, gdy zacznie zmieniać kolor na złotobrązowy dodać pomidory i podlać bulionem. Przykryć i dusić około 10 minut. W drugim rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju, podsmażyć cebulę, dodać marchew i paprykę, smażyć razem około 10 minut. Dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem , słodką i ostrą papryką oraz bazylią, przykryć, zmniejszyć ogień, i dusić około pół godziny. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie, po czym osączyć. Delikatnie przestudzić i zmiksować z dodatkiem masła i mleka. Dodać jajko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mięso przełożyć do żaroodpornej formy, przykryć warstwą ziemniaków i posypać startym parmezanem. Zapiekać około pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.