Mięsno - grzybowe fantazje Kazika

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Danie nie jest trudne i warte wykonania nie należy tylko podawać z ziemniakami, bo traci smak. Najlepsze z pyzami na parze, kaszą gryczaną.

Mięsno - grzybowe fantazje Kazika

Składniki:

Mięsno - grzybowe fantazje Kazika

 

  • 30 dag mięsa (dowolne, użyłem wieprzowe, karkówkę);
  • ok ½ szkl mąki(-z pyz)
  • 10 dużych kapeluszy grzybów suszonych;
  • 1 słoik (500ml) grzybów we własnym sosie z własnych przetworów!);
  • 4 cebule wielkości jaja kurzego;
  • 4 liście laurowe;
  • 1 łyżka smalcu( lub inny tłuszcz);
  • ok.1/2 szk. mąki pszennej *);
  • ¼ szk. mąki ziemniaczanej;
  • 200-250 ml. śmietany;
  • ok. 1 szk. wody;
  • 1 kostka bulionu grzybowego;
  • ½ łyżeczki pieprzu zielnego, świeżo zmielonego;
  • 1 łyżeczka majeranku;
  • ¼ łyżeczki cząbru;
  • 2 ząbki czosnku;
  • szczypta „w dwa palce” kminku mielonego.

Sposób przygotowania:

Mięsno - grzybowe fantazje Kazika
Na silnym ogniu, w patelni podgrzej tłuszcz, mięso po pokrojone w 1,5-2  cm kostkę  i obtoczone w mące pszennej obsmaż na złoto, wybierz łyżką cedzakową, przełóż do garnka, podlej lekko wodą i duś na małym ogniu.   Na patelnię z tłuszczem wrzuć teraz cebulę pokrojoną w piórka, zeszklij i dodaj pokrojone w paski, podgotowane grzybki suszone, wodę w której się gotowały wlej do garnka z mięsem i cebulą, dodaj też liście laurowe. Dolej również sos własny, z grzybów ze słoika.  Na patelnię z grzybami (pokrojonymi suszonymi) i cebulą,  dodaj grzybki ze słoika pokrojone również w paski.Po zagotowaniu całości, dodaj do garnka z mięsem, dokładając resztę składników i przypraw. Jeśli trzeba dolej nieco wody przegotowanej(!), może być już zimna. Duś jeszcze ok. 10 minut. Śmietanę mieszaj z dodatkiem wody i mąką ziemniaczaną, wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj, odstaw z ognia. Pyszne z: >> „Pyzami na parze”<<.