Sposób przygotowania:
Miętus duszony z pieczarkami (Francja)
Pokrajać rybę na równe dzwonka. Boczek w kostkę. Włożyć boczek do rondla, lekko przyrumienić na wolnym ogniu, następnie wyjąć, a na wytopionym tłuszczu odparować rybę na dużym ogniu. Zdjać z ognia i polać koniakiem, po czym pozostawić na 10 minut. Dolać wino, dodać boczek, przyprawy i dusoć pod przykryciem ok 20 minut. Spróbować, posolić i doprawić pieprzem do smaku. Jednocześnie drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle na wolnym ogniu. Gdy zacznie się rumienić - wrzucić do ryby. Następnie przesmażyć pieczarki, jeśli są masłę to w całości, większe przecinać. Wrzucić do ryby i dusić jeszcze 15 minut, Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić ją sosem z ryby, ewentualnie dodać wody, zagotować lekko mieszając. Wlać do ryby. Podawać z ziemniakami z wody.