Sposób przygotowania:
Mini tarty francuskie na wypasie
Pierś z kurczaka oczyszczamy, kroimy w cienkie paseczki o długości około 1-1,5 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15 minut. Podsmażamy na rozgrzanym oleju rzepakowym do chwili aż piersi lekko się zarumienią. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu, studzimy. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Dodajemy do koncentratu pomidorowego wraz z garścią drobno posiekanej świeżej bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. Do piersi z kurczaka dodajemy pokrojone w drobną kostkę suszone pomidory oraz starty na grubych oczkach ser żółty. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Każdy płat ciasta francuskiego kroimy na 6 w miarę równych prostokątów. Lekko nacinamy pozostawiając około 1 cm brzegi, które dociskamy widelcem, aby powstał nam ładny wzorek. Boki ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Na środek każdego prostokąta nakładamy po 2-3 łyżki piersi z kurczaka z serem i suszonymi pomidorami. Przybieramy pokrojonymi w cienkie talarki oliwkami. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-185 stopni. Przed podaniem każdy prostokąt przybieramy listkiem świeżej bazylii.
dża
jaNina