Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Miodownik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dobre ciasto często go piekę.

Miodownik

Składniki:

Miodownik

 

Sposób przygotowania:

Miodownik
Ciasto: na stolnicy z podanych składników zagnieść szybko ciasto kruche i podzielić na dwie części. Upiec dwa placki.
Biszkopt: białka ubić na sztywną pianę dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać powoli cukier i dalej ubijać. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i powoli wymieszać. Upiec biszkopt.
Zagotować większą część mleka. Mniejszą część wymieszać z podanymi składnikami i wlać na gotujące się mleko. Budyń ostudzić. Masło rozetrzeć w makutrze i dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu.
Przełożyć placek, na wierzch polać polewą.